Skip to main content

Ann ”Aminah” Larsson

Lärare på Layali

Ägare och grundare av Layali Orientaliska Dansakademi.

Jag började dansa orientalisk dans/magdans 1985. På den tiden fanns det knappt några kurser och lärare, det var i princip bara Bahi Barakat, som kom från den egyptiska statliga folkloretruppen Khaomeyya, och Lisa Djeylan, som var utbildad hos Jamila Salimpour och undervisade amerikansk stil. (nästan alla danslärare i dag har rottrådar som letar sig tillbaka till någon av dom två, eller båda)

Jag gick hos Bahi i fyra år, och älskade dansen från första stund tack vare hans pedagogiska skicklighet och förmåga att sprida dansglädje. Ganska omgående blev jag med i hans danstrupp och uppträdde runt om i Sverige och utomlands.

Jag började också engagera mig i dansföreningen Soda, som startades i början av 80-talet (av bl a Samasem). Vi bjöd in gästlärare från främst Egypten och vi ordnade shower där Stockholms alla dansare uppträdde, ibland tillsammans med sina elever. Det fanns inga höftsjalar, dräkter eller danstillbehör att köpa, så Soda ordnade sykurser och la ut syinstruktioner i medlemstidningen Soda. Enda sättet att få reda på vad som hände utomlands, var att prenumerera på olika danstidningar från USA, vilket jag gjorde, bl a Habiba och Arabesque. Musik fanns att köpa en grekisk musikaffär på Vasagatan. Dom hade en skokartong med arabisk musik. Där skramlade några kassetter, som man snart lyssnade sönder. Jag snålade och sparade, och lade alla mina pengar och min fritid på dans, dans och dans. Jag blev en nörd.

1996 kom jag äntligen iväg till Egypten för första gången, och har sedan dess tillbringat flera månader om året där, tagit privatlektioner, hängt på festivaler, både som elev och lärare, gått på nattklubbar och kabareeter för att se alla dom kända dansöserna. Jag har fått flera vänner för livet via dansen.

Jag började undervisa i mitten av 90 -talet i egen regi. 2001 kom en orientalisk dansboom till Sverige, tack vare en arabisk/orientalisk modevåg som genomströmmade kläder, inredning, musik och mat. Plötsligt ville alla dansa magdans! På den tiden jobbade jag på Marikas dansskola. Jag var administratör samt hade 2 magdanskurser. Helt plötsligt hade jag 12-14 klasser i veckan, det var ingen hejd på efterfrågan. Samtidigt uppträdde jag varenda helg, lördagarna var fulla med möhippor, det var dans, dans, dans från morgon till sen kväll 7 dagar i veckan. Jag hoppade av min utbildning efter 3 år på universitetet, där jag ändå hade fastnat i C-uppsatsen. 2003 anordnade jag Layalifestivalen för första gången, som blev en succé med massor med workshops, uppträdanden och internationella gästlärare. Raqia Hassan, Randa Kamel, Aziza of Cairo, Jillina, Bozenka, Farida Fahmy, Amani of Lebanon är bara några av kända artister som gästat festivalen. Och äntligen visste ”vanligt folk” vad magdans var! Jag slapp hålla brandtal i tid och otid, och försvara min älskade dans som många avfärdade som striptease och/eller ”vem som helst kan väl skaka lite på höfterna”. Dansen hade växt från en subkultur med ett fåtal, engagerade deltagare, till en allmänt uppskattad konst och träningsform. Och nu finns det dräkter, musik, danstillbehör, lärare, kurser, youtube, internet, ja, ni vet inte hur bortskämda ni är! 🙂

Efter ett tag började fröet till det som skulle bli Layali växa fram. Jag fick fria händer att starta en egen avdelning på Marikas, som hette Orient. Jag älskade inte bara magdansen, utan även andra dansstilar från ”orienten” , t ex Bollywood och persisk dans. Jag tyckte att dessa vackra dansstilar behövde ett seriöst sammanhang, både när det gällde kurser som scenframträdanden. På den tiden fanns det inga persiska danskurser eller bollywoodkurser i Stockholm (vad jag kände till i alla fall) Jag snokade upp dom lärare jag kunde hitta, bl a en 18-årig Sunita, som började att undervisa bollywood. Tiden var dock tyvärr inte mogen för persisk dans, bollywood eller tribal, så till slut fick vi ge upp och hålla oss till magdansen.

2007 kände jag att nu eller aldrig! Nu var det dags att starta en egen dansskola. Till min lycka ville även Samasem, min stora dansidol, undervisa. Elevantalet växte för varje termin, och mitt gamla frö om en orientalisk dansskola började gro igen. Sophia Tillman började undervisa persisk dans och tribal fusion/ATS, och Sunita Singh Bollywood. Och nu gick det bättre! Tiden var mogen för andra orientaliska dansstilar. Långsamt tog Layali form, och min idé om att ge dom fantastiska orientaliska dansstilarna en seriös plattform kunde förverkligas. Sveriges första dansskola som kunde erbjuda ett flertal orientaliska dansstilar var född. Jag är stolt över att ha sett fantastiska konstnärer och artister växa fram ur nybörjarklasserna back in the days, t ex Agnes Gagge, Anastasia Sirzén och Louise Strand som hjälper till att driva min dröm vidare. Även gamla erfarna vapendragare från dansens barndom som Tina Buni och Maria Hansson, är trygga att ha vid sin sida. Nya, inspirerande bekantskaper som Jeka Tribellydancer, Katja Garcia och Saja Misolin ger härlig energi, för att inte tala om dancehall-kungen SickInHead. Alla lärare på Layali är handplockade och fantastiska pedagoger och artister.
Jag hoppas du märker att det är kärleken och respekten för dansen som är den största drivkraften bakom Layali.
År 2009 fick vi egna lokaler på Dalagatan, och 2017 firar vi 10-årsjubileum, då massor av roliga dansevent och överraskningar kommer att äga rum!

På min klasser övar vi Oldschool Egyptian Style, med dansglädjen och musikaliteten i centrum, gärna till klassiska låtar! 

Aktuella kurser och workshops

Just nu håller Ann ”Aminah” Larsson i följande kurser på Layali. Klicka på rubriken för mer information och anmälan.

Vårterminen 2018

Orientalisk dans/magdans Nybörjare
(Kursid: 1100)
Mån 16.45-17.45
Startar 22/01
14 ggr
Dalagatan 64
1900 kr
Orientalisk dans/magdans Nybörjare, fåtal platser kvar
(Kursid: 1110)
Tis 17.45-19.00
Startar 23/01
7 ggr
Dalagatan 64
1200 kr
Orientalisk dans/magdans Nybörjare, lunchpass start 14/2
(Kursid: 1115)
Ons 12.00-13.00
Startar 14/02
12 ggr
Dalagatan 64
1695 kr
Orientalisk dans/magdans - N/F
(Kursid: 1130)
Ons 17.45-19.00
Startar 24/01
15 ggr
Dalagatan 64
2495 kr
Orientalisk dans/magdans - N/F lunchpass start 6/2
(Kursid: 1137)
Tis 12.00-13.00
Startar 6/02
12 ggr
Dalagatan 64
1695 kr

Försommarkurser 2018

Orientalisk dans/magdans - Nybörjare
Tors 18.00-19.30
Startar 24/05
4 ggr
Dalagatan 64
800 kr

Elevshow 16 maj 2018

Våra elever och lärare visar upp vad de jobbat med under dansterminen. Biljetter finns att köpa online.

Mer information

Försommarkurser i maj och juni

Boka plats på försommarkurserna. Shimmyrama, orientaliska traveling steps, Orientchata, Bollywood och Dancehall står på schemat.

Se försommarens kurslista här

Layali på YouTube

Vi laddar upp nya dansfilmer hela tiden, från både små och stora dansshower.

Följ oss på YouTube